Pieczony kalafior z sosem pieczarkowym
Łap garść inspiracji ze świata roślinnego gotowania -idealny, kiedy masz ochotę na pyszny gorący obiad, po którym nie musisz się nigdzie śpieszyć, i możesz bez wyrzutów sumienia wskoczyć pod koc na resztę dnia!
Kalafior to warzywo, które kojarzy mi się ze zwolnionym tempem, jesienną zadumą i pewnością, że wszystko się uda – przynajmniej w kuchni! 😛
Przepis na pieczony kalafior znajdziesz również na nerolowym instagramie w zakładce reels – serdecznie zapraszam Cię do zaglądnięcia!
W przypisie pojawiają się następujące składniki, które możesz kupić lub wymienić na bardziej dostępne:
- Płatki drożdżowe – to nieaktywne suszone drożdże, które są bombą z witaminami, głównie z grupy B. Mają lekko serowy posmak i właściwości zagęszczające. Możesz kupić je w sklepach ze zdrową żywnością, wegańskich strefach w marketach oraz… w Rossmanie 🙂 Możesz wymienić je na pół szklanki maki rozrobionej z wodą lub nie dodawać nic i poczekać, aż sos odparuje i sam się zredukuje.
- Indyjskie przyprawy – od lat w swojej kuchni stosuję różne przyprawy ze wschodu, ponieważ obydwoje z mężem lubimy intensywne smaki. Jeśli jednak chcesz, aby Twoje danie nie było pikantne ani zbyt wyraziste (np. jeśli gotujesz dla dzieci), możesz zastąpić je wędzoną papryką, czubrycą, słodką papryką lub ziołami. Jeśli zdecydujesz się na zioła, utrzyj je wcześniej w moździerzu wraz z oliwą, aby zbyt duże listki nie spaliły się podczas pieczenia.
Składniki:
- jeden duży kalafior
- 500 g pieczarek
- cebula
- por
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka roślinna
- mleko roślinne
- płatki drożdżowe
- ulubione przyprawy lub zioła (u mnie tikka masala)
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- natka pietruszki
- ryż/kasza jako dodatek
Kalafiora podziel na różyczki i obtocz ręcznie w marynacie złożonej z: oliwy, sosu sojowego i przypraw. Przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach 25 minut.
Posiekaj pieczarki, cebulę, czosnek, pora i pietruszkę. Duś do miękkości zachowując odpowiednią kolejność: cebula z porem, pieczarki, czosnek. Dodaj mleko sojowe i śmietankę w takich proporcjach, aby sos nie był wodnisty, tylko lekko zawiesity. Dodaj 5 łyżek płatków drożdżowych, 2 łyżki sosu sojowego i gotuj na małym ogniu. Mieszaj często i sprawdzaj, czy sos się nie przypala i czy nie należy dodać odrobinę mleka roślinnego, jeśli zbyt szybko gęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Danie podawaj z ryżem lub kaszą. Smacznego!
przepis w formie filmu z narracją: