fbpx
Blog thumbnail

Chrupiące tofu panierowane – przepis

Blog thumbnail

Chrupiące tofu panierowane (12 kawałków)

To pyszne, chrupiące tofu uratuje Cię w sytuacji, kiedy masz mało czasu, a goście już w drodze. Jest niezwykle uniwersalne – możesz podać panierowane tofu na imprezie, wziąć do szkoły i pracy, jak również podać niewegańskiej rodzinie na obiad 😉 Podawaj je z dodatkami w intensywnych smakach. Świetnie sprawdzi się do tego sos słodko-kwaśny lub dip czosnkowy i sałatka z rukolą.

 

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąka z ciecierzycy
  • ciepła woda
  • olej
  • papryka wędzona (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego (możesz użyć sosu Ponzu)
  • bułka tarta
  • płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie)

 

Tofu zamroź przez noc, następnego dnia wyjmij, pozostaw do rozmrożenia i pokrój każdą kostkę na 6 części. Odsącz z wody za pomocą ręcznika papierowego. 

 

Przygotuj 3 miseczki. 

1 miseczka: mąka z solą, pieprzem i papryką.

2 miseczka: gęste ciasto z ciecierzycy, ciepłej wody, sosu sojowego i soku z cytryny. 

3 miseczka: bułka tarta z płatkami drożdżowymi.

 

Ciasto powinno być na tyle gęste, aby oblepiło kostkę i nie spływało z niej zbyt szybko. dolewaj do mąki powoli ciepłą wodę i mieszaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy.

Każdą kostkę po kolei maczaj w mące, cieście i panierce i smaż w głębokiej i szerokiej patelni lub garnku na złoty kolor. 

Panierowane tofu możesz podać na spotkaniu z przyjaciółki, jak również włożyć do lunchboxa do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują z dipami i sałatką. 

 

Po więcej przepisów zapraszam Cię na instagram TUTAJ, oraz na inne wpisy na blogu, np. TUTAJ.

Jeśli masz pytania, zadaj je w komentarzu poniżej. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Hit Enter to search or Esc key to close

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close