Chrupiące tofu panierowane (12 kawałków)
To pyszne, chrupiące tofu uratuje Cię w sytuacji, kiedy masz mało czasu, a goście już w drodze. Jest niezwykle uniwersalne – możesz podać panierowane tofu na imprezie, wziąć do szkoły i pracy, jak również podać niewegańskiej rodzinie na obiad 😉 Podawaj je z dodatkami w intensywnych smakach. Świetnie sprawdzi się do tego sos słodko-kwaśny lub dip czosnkowy i sałatka z rukolą.
Składniki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąka z ciecierzycy
- ciepła woda
- olej
- papryka wędzona (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego (możesz użyć sosu Ponzu)
- bułka tarta
- płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie)
Tofu zamroź przez noc, następnego dnia wyjmij, pozostaw do rozmrożenia i pokrój każdą kostkę na 6 części. Odsącz z wody za pomocą ręcznika papierowego.
Przygotuj 3 miseczki.
1 miseczka: mąka z solą, pieprzem i papryką.
2 miseczka: gęste ciasto z ciecierzycy, ciepłej wody, sosu sojowego i soku z cytryny.
3 miseczka: bułka tarta z płatkami drożdżowymi.
Ciasto powinno być na tyle gęste, aby oblepiło kostkę i nie spływało z niej zbyt szybko. dolewaj do mąki powoli ciepłą wodę i mieszaj, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy.
Każdą kostkę po kolei maczaj w mące, cieście i panierce i smaż w głębokiej i szerokiej patelni lub garnku na złoty kolor.
Panierowane tofu możesz podać na spotkaniu z przyjaciółki, jak również włożyć do lunchboxa do pracy czy szkoły. Najlepiej smakują z dipami i sałatką.
Po więcej przepisów zapraszam Cię na instagram TUTAJ, oraz na inne wpisy na blogu, np. TUTAJ.
Jeśli masz pytania, zadaj je w komentarzu poniżej. Smacznego!