To, że warto jeść orzechy wie chyba każdy, ale nie każdy o tym pamięta – prawda? Dziś przedstawię Ci ściągę – top 3 orzechy, które warto mieć pod ręką – bez względu na to, na jakiej diecie jesteś. Zaczynamy!
#1 Orzechy Włoskie
Kaloryczność: 100 gramów ma 654 kcal.
Dlaczego warto je jeść: Omega3, Magnez, L-arginina, witamina E. – wpierają układ krwionośny, oraz mikroflorę bakteryjną. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów orzechy włoskie mają działanie antynowotworowe.
Jak je jeść? Najsmaczniejsze są te świeżo łupane. Posiekane świetnie nadają się do ciast i ciasteczek. Możesz je również dodać do ciasta na chleb! Po obtoczeniu w syropie klonowym i upieczeniu będą wyśmienitym uzupełnieniem porannej granoli.
#2 Migdały
Kaloryczność: 100 gramów ma 57,,5 kcal.
Dlaczego warto je jeść: Zawierają sporo białka i zdrowych tłuszczów – głównie jedno i wielonienasyconych.. Ponadto potas, fosfor, wapń i magnez.
PROTIP: W skórkach migdałów jest najwięcej antyoksydantów, Dlatego migdały blanszowane lub w płatkach będą znacznie mniej wartościowe pod tym względem.
#3 Orzechy ziemne
Kaloryczność: 100 gramów ma 567 kcal.
Dlaczego warto je jeść: zawierają cynk, magnez, żelazo, wapń, selen i potas oraz witaminy z grupy B i E.
PROTIP: Orzechy ziemne (dlatego, że nie są orzechami, a roślinami strączkowymi) mają najwięcej białka ze wszystkich. Dlatego warto po nie sięgać, kiedy prowadzisz aktywny tryb życia, lub kiedy jesteś na diecie wegańskiej i chcesz dostarczać sobie odpowiednią ilość białka.
Przepis – Tofu w sosie orzechowym
proporcje dobierz wg porcji i smaku 🙂
1.Tofu pokrój w dużą kostkę i podsmaż na patelni aż się zarumieni, odstaw na bok.
2.W miseczce wymieszaj: masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny i sos sojowy.
3.Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Możesz dodać dowolne warzywa (polecam marchew i paprykę). Po chwili smażenia wrzuć orzeszki ziemne oraz dowolnie: włoskie, nerkowca, migdały.
4.Chwilę wszystko podsmażaj, następnie dodaj passatę pomidorową oraz wcześniej przygotowany sos orzechowy. Kiedy orzechy nerkowca lekko zmiękną, danie jest gotowe do podania. Podawaj z ryżem, makaronem lub tortillą.
Co powiesz na więcej orzechów w diecie? Mam nadzieję, że Cię zachęciłam 🙂
Daj znać w komentarzu, jakie orzechy lubisz najbardzej?