fbpx
Blog thumbnail

Orzechy w diecie wegańskiej + przepis na tofu w sosie orzechowym

Blog thumbnail

To, że warto jeść orzechy wie chyba każdy, ale nie każdy o tym pamięta – prawda? Dziś przedstawię Ci ściągę – top 3 orzechy, które warto mieć pod ręką – bez względu na to, na jakiej diecie jesteś. Zaczynamy!

#1 Orzechy Włoskie

Kaloryczność: 100 gramów ma 654 kcal.

Dlaczego warto je jeść: Omega3, Magnez, L-arginina, witamina E. – wpierają układ krwionośny, oraz mikroflorę bakteryjną. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów orzechy włoskie mają działanie antynowotworowe.

Jak je jeść? Najsmaczniejsze są te świeżo łupane. Posiekane świetnie nadają się do ciast i ciasteczek. Możesz je również dodać do ciasta na chleb! Po obtoczeniu w syropie klonowym i upieczeniu będą wyśmienitym uzupełnieniem porannej granoli.

 

#2 Migdały

Kaloryczność: 100 gramów ma 57,,5 kcal.

Dlaczego warto je jeść: Zawierają sporo białka i zdrowych tłuszczów – głównie jedno i wielonienasyconych.. Ponadto potas, fosfor, wapń i magnez.

PROTIP: W skórkach migdałów jest najwięcej antyoksydantów, Dlatego migdały blanszowane lub w płatkach będą znacznie mniej wartościowe pod tym względem.

 

#3 Orzechy ziemne

Kaloryczność: 100 gramów ma 567 kcal.

Dlaczego warto je jeść: zawierają cynk, magnez, żelazo, wapń, selen i potas oraz witaminy z grupy B i E.

PROTIP: Orzechy ziemne (dlatego, że nie są orzechami, a roślinami strączkowymi) mają najwięcej białka ze wszystkich. Dlatego warto po nie sięgać, kiedy prowadzisz aktywny tryb życia, lub kiedy jesteś na diecie wegańskiej i chcesz dostarczać sobie odpowiednią ilość białka.

 

Przepis – Tofu w sosie orzechowym

proporcje dobierz wg porcji i smaku 🙂

1.Tofu pokrój w dużą kostkę i podsmaż na patelni aż się zarumieni, odstaw na bok.

2.W miseczce wymieszaj: masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny i sos sojowy.

3.Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Możesz dodać dowolne warzywa (polecam marchew i paprykę). Po chwili smażenia wrzuć orzeszki ziemne oraz dowolnie: włoskie, nerkowca, migdały.

4.Chwilę wszystko podsmażaj, następnie dodaj passatę pomidorową oraz wcześniej przygotowany sos orzechowy. Kiedy orzechy nerkowca lekko zmiękną, danie jest gotowe do podania. Podawaj z ryżem, makaronem lub tortillą.

 

Co powiesz na więcej orzechów w diecie? Mam nadzieję, że Cię zachęciłam 🙂

Daj znać w komentarzu, jakie orzechy lubisz najbardzej?

 

Dodaj komentarz

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Hit Enter to search or Esc key to close

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies". Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close